Inclusief Arnhem

Diversiteit in organisaties

Diversiteit in organisaties

Inspanning

Diversiteit in organisaties

Arnhem gelooft dat organisaties die de samenleving representeren, die samenleving ook het beste kunnen dienen. Daarom werkt de gemeente samen met meerdere Arnhemse organisaties hard om de diversiteit van de stad meer terug te laten komen in het personeelsbestand. Organisaties die werk maken van, of aan de slag gaan met, diversiteit en inclusie hebben veelal dezelfde uitdagingen. Met een stedelijke aanpak op dit thema bundelen meerdere Arnhemse organisaties de krachten. Met het doel om elkaar te versterken en te stimuleren in het realiseren van diverse en inclusieve organisaties. We willen zo het aanwezige cultureel diverse talent binden aan de organisatie en de stad, zodat vraag en aanbod beter samen komen. We werken samen aan een stad met inclusief werkgeverschap, waarbij de Arnhemse werkgevers ruimte maken voor elk talent. Ook wij als gemeente hebben deze ambitie (zie onderstaand punt 'Inclusieve gemeentelijke organisatie') als het gaat om het zijn van een diverse en inclusieve organisatie. De gemeente faciliteert deze aanpak.

Turap 2 2022

We blijven Arnhemse organisaties stimuleren om met diversiteit en inclusie aan de slag te gaan of waar dat al gebeurt te blijven doen. Er is een Arnhems diversiteitsnetwerk ‘Diversiteitsreis’ dat wij faciliteren. Daar nemen nu veertien (waaronder ook nieuwe) organisaties aan deel. Hier wisselen we kennis en ervaringen uit op het gebied van diversiteit en inclusie (D&I). Het gaat om: Rabobank, Volkshuisvesting, HAN, Dirkzwager, Rozet, Politie Gelderland-Midden, Flores Onderwijs, Provincie Gelderland, Rechtbank Gelderland, Musis en Stadstheater Arnhem, Scalabor, Focus Filmtheater, Rijnstad en gemeente Arnhem. Ook zijn partners met kennis en expertise uit de stad betrokken: Presikhaaf University, AM-Supportteam, Empowering Nisa en Stichting Sancofa.
We hebben bijeenkomsten voor het netwerk georganiseerd en gefaciliteerd om organisaties te stimuleren en inspireren op het vlak van D&I en aan elkaar te verbinden. We verkennen samen met de deelnemende organisaties hoe we het netwerk verder kunnen brengen en professionaliseren. We gaan o.a. D&I-vraagstukken van deelnemende organisaties koppelen aan experts die ze daarbij kunnen helpen.

Daarnaast verzoeken we gesubsidieerde partijen en verbonden partijen waar dat nog niet gebeurt, aan de slag te gaan met diversiteit en inclusie en dit op te nemen in hun jaarplannen. Voor gesubsidieerde partijen doen we dat via de Algemene subsidieverordering Arnhem. Daarin is in artikel 13, lid 8, een ‘kan-bepaling’ opgenomen die we kunnen toepassen. Hiermee vragen we de partij om de inclusie, diversiteit en toegankelijkheid van de gesubsidieerde activiteiten te vergroten. Verbonden partijen hebben een brief ontvangen waarin we ze vragen mee te bouwen aan een inclusieve en diverse stad. Dat kunnen ze doen door te kijken naar de samenstelling van hun personeelsbestand, de bedrijfsvoering en de dienstverlening. We vragen de partijen aan te geven wat ze al doen, welke ervaringen ze hebben, wat ze nog meer willen bereiken en wat ze daarvoor willen gaan doen. Ook zijn ze uitgenodigd zich aan te sluiten bij het diversiteitsnetwerk ‘Diversiteitsreis’. De reacties verwachten wij najaar 2022.

Jaarverslag 2022

Er is een Arnhems diversiteitsnetwerk ‘Diversiteitsreis’ dat wij faciliteren. Daar nemen nu veertien organisaties aan deel. Hier wisselen we kennis en ervaringen uit op het gebied van diversiteit en inclusie (D&I). Het gaat om: Rabobank, Volkshuisvesting, HAN, Dirkzwager, Rozet, Politie Gelderland-Midden, Flores Onderwijs, Provincie Gelderland, Rechtbank Gelderland, Scalabor, gemeente Arnhem en in 2022 hebben Musis en Stadstheater Arnhem, Rijnstad en Focus Filmtheater zich aangesloten. Ook zijn partners met kennis en expertise uit de stad betrokken: Presikhaaf University, AM-Supportteam, Empowering Nisa, Stichting Sancofa en Arnhem Divers&Jong. Dit jaar hebben we ook onze verbonden partijen en subsidiepartners over het netwerk geïnformeerd; zij kunnen er ook aan deelnemen.

Naast twee bijeenkomsten en een masterclass (Unlocking the code) is er een expertpool aan het netwerk gekoppeld die ingezet kan worden om de individuele organisaties concreet te helpen met specifieke diversiteit- en inclusievraagstukken.

Deze pagina is gebouwd op 07/24/2023 15:10:39 met de export van 07/24/2023 14:35:24