Inclusief Arnhem

Positie inwoners met een beperking versterken

Positie inwoners met een beperking versterken

Inspanning

Positie inwoners met een beperking versterken

Als koplopergemeente van het VN-verdrag Handicap nemen we passende maatregelen, zodat personen met een beperking zo zelfstandig en onafhankelijk mogelijk kunnen leven. Maatregelen zoals uitbreiding van de semiopenbare toiletten, toegankelijke stembureaus, inclusieve speeltuinen en inclusieve voorschoolse of vroegschoolse educatie. De Arnhemse Standaard Toegankelijkheid is hiervoor een belangrijk instrument. Uiteraard voeren we de aanpassingen en inrichting uit in nauwe samenspraak met belanghebbenden en ervaringsdeskundigen (onder wie het Arnhems Platform Chronisch Zieken en Gehandicapten). Hierbij gebruiken we de in 2021 ontwikkelde meerjarige Inclusieagenda VN-verdrag Handicap als leidraad.

Turap 2 2022

Begin 2022 hebben we de Arnhemse inclusie-agenda VN-verdrag Handicap 2021-2024 met de gemeenteraad gedeeld. Dit is een agenda die samen met partijen uit de stad is uitgewerkt. Mede op basis hiervan stellen we het uitvoeringsplan VN-verdrag Handicap 2022-2024 op. We laten met het uitvoeringsplan zien welke stappen we zetten om de positie van inwoners met een beperking te versterken en waartoe deze stappen leiden. De klankbordgroep VN-verdrag Handicap en de belangenorganisaties Arnhems platform chronisch zieken en gehandicapten (Apcg) en Bijzonder in Arnhem hebben feedback gegeven op het uitvoeringsplan. Het is een integraal plan, het gaat over veel levensdomeinen, zoals wonen, onderwijs, zorg en werk & inkomen. De planning voor het opstellen van het uitvoeringsplan is door de integrale aanpak uitgelopen en dat geldt dan ook voor het starten en in gang zetten van een aantal acties. Najaar 2022 leggen we het uitvoeringsplan aan de gemeenteraad voor, in plaats van voorjaar 2022 zoals gepland.

We zijn ondertussen gestart met het uitvoeren van acties die staan in het uitvoeringsplan VN-verdrag Handicap, zoals:

  • Invoering Arnhemse Standaard toegankelijkheid (AST) bij evenementen door uitvoering plan van aanpak met koplopersgroep van acht organisatoren.
  • Schouwen van enkele hoofdlooproutes en gemeentelijke panden door ervaringsdeskundigen van het Apcg.
  • Starten met pilots voor het inclusief maken van speeltuinen.
  • Werken aan bewustwording over VN-verdrag Handicap binnen de gemeentelijke organisatie.
  • Inrichten gemeentelijke beeldbank met inclusieve beeldvorming (foto’s) inwoners met een beperking.

Jaarverslag 2022

In 2022 hebben we mede op basis van de Arnhemse inclusie-agenda en het VN-verdrag Handicap 2021-2024 het uitvoeringsplan VN-verdrag Handicap opgesteld. Met als doel verder te werken aan het uitvoeren van het VN-verdrag Handicap, om zo de positie van Arnhemmers met een beperking te verbeteren. Het uitvoeringsplan is opgesteld vanuit een integrale gedachte en in overleg met verschillende gemeentelijke afdelingen/beleidsterreinen, zoals de afdeling Openbare Ruimte en het beleidsterrein Onderwijs. Daarnaast hebben zowel een klankbordgroep bestaande uit betrokkenen als de belangenplatforms Arnhems platform chronisch zieken en gehandicapten (Apcg) en Bijzonder in Arnhem feedback gegeven op de inhoud van het plan. In het plan staan per thema onze ambitie en bijbehorende acties opgenomen.

Tijdens het opstellen van het plan en na de vaststelling ervan door het college hebben we gewerkt aan de uitvoering van het plan. Zo hebben we het afgelopen jaar bijvoorbeeld de volgende acties ondernomen:

  • In de Week van Toegankelijkheid (3 t/m 7 oktober 2022) hebben we samen met de belangenplatforms Apcg en Bijzonder in Arnhem een activiteit georganiseerd voor ambtenaren in het sociaal domein om bewustwording over sociale toegankelijkheid te vergroten. We bekeken een veelzeggende documentaire over de emancipatiebeweging van mensen met een beperking in de VS en voerden hierover een gesprek met ervaringsdeskundigen.
  • We hebben een startbijeenkomst georganiseerd gericht op sport- en spelorganisatoren over het belang van inclusief spelen en hoe je dit mogelijk kan maken. Ervaringsdeskundigen hadden in het programma een centrale rol.
  • We hebben verder gewerkt aan het vergroten van de aantallen en verbeteren van de spreiding van semiopenbare toiletten in de stad.
  • Er is een onderzoek gestart naar de woonbehoefte van inwoners die gebruik maken van een rolstoel en het woonaanbod aan geschikte woningen.
Deze pagina is gebouwd op 07/24/2023 15:10:39 met de export van 07/24/2023 14:35:24