Beschermen, herbestemmen en zichtbaar maken van cultuurhistorisch erfgoed

Zichtbaar en beleefbaar maken van erfgoed

Zichtbaar en beleefbaar maken van erfgoed

Inspanning

Zichtbaar en beleefbaar maken van erfgoed

  • Erfgoed wordt waar mogelijk zichtbaar en beleefbaar gemaakt in de stad. Stichting Eusebius Arnhem en de gemeente staan bijvoorbeeld in nauw contact als het gaat om de programmering van de gegraven verbindingsgang tussen de grafkelder van hertog Karel van Gelre en de crypte van de 10e-eeuwse Sint Maartenskerk.
  • In projecten gaan wij ontwikkelkansen in projecten agenderen, stakeholders enthousiasmeren en kennis overdragen. Projecten waar dit speelt of op korte termijn kan gaan spelen zijn Meinerswijk fase 2, het Cobercoterrein en De Hes.
  • In 2021 is het nominatiedossier voor de Limes aan UNESCO aangeboden. Op 27-7-2021 neemt het werelderfgoedcomité een besluit over de status. Bij een positief besluit start een regionaal 'Limesjaar' ter viering ervan.
  • Met behulp van het onderzoek naar functie-scenario's voor de historische kelders wordt gezocht naar een toekomstbestendige herbestemming van dit complex.
  • Er wordt Arnhems vondstmateriaal voor archeologische tentoonstellingen geleverd.  
  • De Open Monumenten Dag wordt ondersteund, onder meer door het geven van rondleidingen en ambtelijk advies.

Turap 2 2022

Het Arnhemse erfgoed is op verschillende manieren in beeld gebracht. Momenteel worden de contouren van de oude Sint Maartenskerk ter hoogte van de Eusebiuskerk weer in het straatpatroon aangebracht. Arnhems archeologisch vondstmateriaal wordt ingezet om in de Eusebiuskerk een tentoonstelling te organiseren in relatie tot de ondergrondse tour van de grafkelder van de hertog naar de crypte van de Sint Maartenskerk. Ook in het Erfgoedcentrum is een nieuwe tentoonstelling georganiseerd. Ter hoogte van het Romeinse fort in Meinerswijk is met inzet van de Biologische Tuinbouwvereniging Elderveld en de Archeologische Werkgemeenschap voor Nederland een nieuw informatiebord geplaatst. Het vervolg op de verkenning van nieuwe functies in de historische kelders loopt. In relatie tot de Velperweg is subsidie via de Erfgoeddeal verkregen. De inbreng van cultuurhistorische waarden in het ontwerp is een lopend proces. Als voorbeeld van het zichtbaar en beleefbaar maken van cultuurhistorisch erfgoed geldt ook het aanlichten van Musis Sacrum en het historische postkantoor.

Adviezen in relatie tot restauratie als onderdeel van het reguliere werk dragen naast behoud en bescherming ook bij aan zichtbaarheid van erfgoed.

Jaarverslag 2022

Veel van de beschikbare capaciteit en middelen is besteed aan bescherming van erfgoed (monumentenzorg), een activiteit die op zichzelf ook bijdraagt aan zichtbaarheid en beleefbaarheid van erfgoed. Noemenswaardige acties zijn verder het plaatsen van extra informatie bij het Romeinse fort in Meinerswijk, het met kennis en vondstmateriaal van het archeologiedepot bijdragen aan de permanente tentoonstelling over het Gelderse verleden in de Eusebiuskerk, het in samenwerking met het Stadsgilde ontwikkelen van wandelgidsen voor de historische kelders en Meinerswijk, het terughalen van het 'moordkruis' van Doesburg naar Arnhem, het bijdragen aan de restauratie van de Cuyperskamer in de Eusebiuskerk, het behoud van het Van Vulpenorgel in de voormalige Diaconessenkerk en leveren van archeologisch materiaal voor de vondst van de maand, te zien in Rozet en de Arnhemse Koerier. Het terughalen van het moordkruis is verricht op initiatief van en met medewerking van inwoners van Klingelbeek. Het moordkruis is daar ooit in de 16e eeuw opgericht. Als vanzelfsprekend is ook de organisatie van de Open MonumentenDag ondersteund en zijn tijdens dit weekeinde rondleidingen door het stadhuis gegeven.

Omdat veel van de capaciteit en middelen is besteed aan de bescherming van erfgoed, konden niet alle kansen op het gebied van zichtbaar en beleefbaar maken van erfgoed worden benut. Dit onderwerp zal onderdeel gaan uitmaken van de in 2023 op te stellen nieuwe beleidsnota voor erfgoed.

Deze pagina is gebouwd op 07/24/2023 15:10:39 met de export van 07/24/2023 14:35:24