Beschermen, herbestemmen en zichtbaar maken van cultuurhistorisch erfgoed

Ontsluiting van kennis over erfgoed

Ontsluiting van kennis over erfgoed

Inspanning

Ontsluiting van kennis over erfgoed

  • Planon, de monumentendatabase die raadpleegbaar is voor monumenten- en andere erfgoedgegevens, wordt, nu hij geactualiseerd is, beheerd, bijgehouden en verder ontsloten.
  • Ondersteuning van Stichting Monuscript die jaarlijks boeken uitbrengt in de Arnhemse Monumenten Reeks. In het najaar verschijnt een uitgave over Schaarsbergen.
  • Op grond van het geschreven projectplan wordt gestart met het publieksboek archeologie zuidelijke binnenstad. Een uitgever is geselecteerd en als eerste stap wordt een historisch kader vervaardigd. Van start tot publicatie van het publieksboek neemt het proces twee jaar in beslag.
  • Rapporten van het archeologische onderzoek ter hoogte van Schuytgraaf Veld 1, Nieuwstraat en Jansplaats komen gereed. Hieraan zijn lezingen gekoppeld.
  • De archeohotspot, die in oktober 2020 een herstart beleefde, wordt verder vormgegeven, opengesteld en doorontwikkeld naar een 'archeolab'.
  • Archeologisch onderzoek in de stad gaat gepaard met berichtgeving en publiciteit.

Turap 2 2022

Redactioneel en financieel is er een bijdrage geleverd aan het boek Schaarsbergen als onderdeel van de Arnhemse Monumentenreeks. Dat geldt ook voor een boek in die reeks dat in het najaar van 2022 uit komt en betrekking heeft op het Romeinse fort en de limes (Romeinse Rijksgrens) in Arnhem. Ter voorbereiding op een publieksboek over de archeologische onderzoeken in de zuidelijke binnenstad is historisch onderzoek uitgevoerd. Dit nadert zijn afronding waarna het boek geschreven kan worden. Er zijn verschillende lezingen gegeven en in de Archeohotspot wordt nu gewerkt aan het determineren van Romeinse baksteenstempels, als onderdeel van een landelijk project en om bezoekers van het Erfgoedcentrum kennis te laten maken met de limes. Vanuit die optiek is ook meegewerkt aan excursies naar het Romeinse fort. In samenwerking met het Stadsgilde zijn twee wandelroutes ontwikkeld: één door Meinerswijk (met het Romeinse fort) en één voor de Historische Kelders. Van het door de gemeente uitgevoerde archeologische project ter hoogte van Schuytgraaf veld 24 is het rapport verschenen. De actualisatie van de Erfgoedkaart naar een nieuwe cultuurhistorische waardenkaart is opgestart, evenals een project dat als doel heeft alle aanwijzingsbesluiten van monumenten bij het Kadaster bekend te maken.

Jaarverslag 2022

De monumentenregistratie in Planon is omgezet naar registratie via een GIS (Geografische Informatie Systeem)-database. Waar voorheen de locaties van monumenten op kaartbeelden samenviel met punten, zijn nu gedetailleerde en nauwkeurig begrensde vlakken zichtbaar. Naast een eenvoudiger systeem voor de monumentenregistratie bestaat op deze wijze ook een kaartbeeld dat al is toegesneden op de werkwijze van de Omgevingswet. Begin 2023 wordt het nieuwe registratiesysteem geïmplementeerd. Noemenwaardig met betrekking tot de ontsluiting van kennis over erfgoed zijn voorts het boek in de Arnhemse MonumentenReeks over het Romeinse verleden van Meinerswijk en het gereedkomen van het historische onderzoek voor het publieksboek over de archeologische vondsten in de zuidelijke binnenstad. Ook zijn lezingen gegeven in kader van de ArcheoAcademy, is vanuit de gemeente deelgenomen aan de ArcheoHotspot (inhoudelijke begeleiding vrijwilligers) en zijn in het archeologiedepot verschillende rondleidingen georganiseerd.

Deze pagina is gebouwd op 07/24/2023 15:10:39 met de export van 07/24/2023 14:35:24