Beschikbare en betaalbare woningen

Voldoende woningen voor alle Arnhemmers/ voor bijzondere doelgroepen

Voldoende woningen voor alle Arnhemmers/ voor bijzondere doelgroepen

Inspanning

Voldoende woningen voor alle Arnhemmers/ voor bijzondere doelgroepen

De bestaande afspraken met de corporaties zijn niet meer geheel toereikend om de uitstroom uit instellingen te organiseren. Dit betreft de huisvesting voor mensen die uitstromen uit intramurale voorzieningen vanuit de jeugdzorg, voor jonge statushouders, voor beschermd wonen (BW), voor maatschappelijke opvang (MO, dat wil zeggen dak- en thuisloze jeugdigen, volwassenen en gezinnen), vanuit de vrouwenopvang, mensen die rolstoelafhankelijk zijn en sociaal en medisch urgenten. Mede door de enorm krappe woningmarkt en de coronapandemie is de uitstroom in 2020 zelfs afgenomen. Er zijn extra inspanningen nodig om voor alle mensen die toe zijn aan zelfstandig wonen een juiste, veilige plek te vinden. We zijn hierover in gesprek met de corporaties. Concepten voor flexwonen kunnen hierin bijdragen.

Door de geconcentreerde woningvoorraad van de corporaties zijn kwetsbare wijken ontstaan waar de leefbaarheid onder druk staat. Om de uitstroom goed te organiseren, zoeken gemeente en corporaties, gezamenlijk met andere partners de samenwerking, onder andere in de Arnhem-Oost aanpak. Daarnaast wordt, mede vanuit de Woondeal, ingezet op nieuwbouw die bijdraagt aan de evenwichtige opbouw van de wijken in Arnhem.

In 2022 geven we uitvoering aan de woonzorgvisie die in de 2e helft van 2021 wordt aangeboden aan de gemeenteraad.

Turap 2 2022

Met woningcorporaties maken we afspraken over de huisvesting van personen behorende tot aandachtsgroepen. Ook dit jaar reserveren we weer 120 sociale huurwoningen voor personen die uitstromen uit instellingen en opvang. Hoewel we aan het begin dit jaar achterliepen op de taakstelling voor de huisvesting van statushouders, lopen we nu weer op koers.

Ondanks deze afspraken zijn er nog altijd spoedzoekers die geen woning kunnen vinden. Om de huisvestingskansen te vergroten van personen behorende tot aandachtsgroepen, wordt momenteel verkend hoe we flexwoonprojecten mogelijk kunnen maken.

Om ook in de (nabije) toekomst voldoende woningen beschikbaar te hebben voor bijzondere doelgroepen bereiden we een woon-zorgnota voor. Door personele problemen is het opstellen van de woonzorgvisie vertraagd, de verwachting is dat we deze  in het najaar aan de raad aanbieden.

Jaarverslag 2022

Arnhem wil een inclusieve stad zijn. Die ambitie wordt breed gedragen. Arnhemmers hebben recht op een veilig thuis in een prettige wijk met perspectief om zich te ontwikkelen. Arnhem voelt zich ervoor verantwoordelijk dat elke inwoner geschikte huisvesting heeft (of deze binnen een acceptabele termijn kan vinden) in een prettige leefomgeving met voldoende (zorg)voorzieningen. Ten behoeve van deze opgave is aan de gemeenteraad eind 2022 een woon-zorg-nota aangeboden.

Om de huisvestingskansen van personen behorende tot aandachtsgroepen te vergroten, geven we uitvoering aan een aantal afspraken. Ook dit jaar reserveren we weer 120 sociale huurwoningen voor personen die uitstromen uit instellingen en opvang. Daarnaast voldeden we ook in het jaar 2022 weer aan onze taakstelling voor het huisvesten van statushouders.

Omdat er een grote groep ‘spoedzoekers’ blijft die nu vaak tussen wal en schip valt, is aan de gemeenteraad een flexwoningplan aangeboden. Intentie is om op het Merwedetterrein op de korte termijn 150 woningen te realiseren voor mensen met een urgente woonvraag. Vijftig woningen zijn bedoeld voor statushouders.

Deze pagina is gebouwd op 07/24/2023 15:10:39 met de export van 07/24/2023 14:35:24