Duurzame inburgering

Nieuwkomers doen mee

Nieuwkomers doen mee

Inspanning

Duurzame inburgering

Nieuwkomers doen mee

Ons uitgangspunt is dat werk de beste manier is om de taal te leren, te integreren en een duurzaam bestaan op te bouwen. Participeren in een werkomgeving wordt door nieuwkomers gezien als het meest leerzaam. Zelfs als je de taal nog niet spreekt, is meedoen positief voor de algehele gezondheid.

Turap 2 2022

Er is een pilot gedraaid waarin, vooruitlopend op de Wet Inburgering 2021, statushouders aangemeld konden worden voor duale trajecten. In deze trajecten stonden het verwerven van taal, werk-/leerervaring opdoen (en waar mogelijk uitstromen naar een betaalde baan) en leren participeren in de Nederlandse maatschappij centraal. Op dit moment zijn er verschillende leerroutes aanbesteed waarin deze verschillende componenten zijn opgenomen en centraal staan. Door vanaf het moment van de koppeling aan de gemeente Arnhem in te kunnen zetten op duale trajecten merken we dat de statushouders niet stil komt te staan. De duale aanpak draagt succesvol bij aan het verder participeren in de Nederlandse maatschappij.

Jaarverslag 2022

De aanbesteding voor de nieuwe wet inburgering heeft geleid tot trajecten waarbij taal en participatie centraal staan. Onder participatie vallen meerdere onderdelen zoals het opdoen van werk-/leerervaring en leren participeren (zelfredzaamheid) in de Nederlandse maatschappij. Wij merken dat de taalaanbieders nog veel aan het ontwikkelen zijn qua participatie. Samen met taalaanbieders verkennen wij hoe dit aanbod kan worden uitgebreid, bijvoorbeeld met werkgevers. Vóór de koppeling met gemeente Arnhem heeft COA de wettelijke taak voor de voorinburgering. Hiermee hebben wij afspraken gemaakt. Nadat de nieuwkomer is gekoppeld aan gemeente Arnhem nemen wij de regie over en is de regisseur inburgering het aanspreekpunt.

Deze pagina is gebouwd op 07/24/2023 15:10:39 met de export van 07/24/2023 14:35:24