Arnhemmers voelen zich thuis en kunnen meedoen in hun stad

Zelf- en samenredzaamheid

Zelf- en samenredzaamheid

Doel

Zelf- en samenredzaamheid

De Arnhemse burger is zoveel mogelijk zelfredzaam en maakt gebruik van eigen kracht en van eigen sociale netwerk.

Turap 2 2022

Er is een herijking welzijn geweest en er is een kadernota opgesteld: 'samen werken aan een sterke sociale basis'. De uitwerking daarvan is ten dele uitgevoerd. Zo zijn al wel een integraal jeugdpreventieplan Arnhem-Zuid en een opzet voor het Subsidiehuis opgesteld maar vraagt de nota sociale basis om een brede concrete uitwerking de thema’s verbinden en ontmoeten, opgroeien en opvoeden en zelf- en samenredzaamheid. We zijn in gesprek gegaan met de belangrijkste subsidieontvangers over de ontwikkeling van het subsidiehuis.
De Stichting Welzijn Ouderen Arnhem (SWOA) is in 2021 gestart met gebiedsteams. Deze benadering ondersteunen wij om dat dit de herkenbaarheid versterkt voor de bewoners. Vanwege corona heeft SWOA in dat jaar minder activiteiten kunnen uitvoeren.

Jaarverslag 2022

De Stichting Welzijn Ouderen Arnhem (SWOA) heeft in 2022 verdere uitwerking gegeven aan de gebiedsteams. Deze benadering ondersteunen wij omdat dit de herkenbaarheid versterkt voor de bewoners. SWOA heeft ingezet op thema's zoals inclusie en diversiteit. Dit doet zij onder andere door cultuursensitief te werken in wijken en dienstverlening. Een voorbeeld hiervan is de pilot kleurrijk Ontmoeten. Hierdoor gaat bij aanmelding van Arnhemse inwoners met een andere culturele achtergrond bij het kennismakingsgesprek iemand mee met dezelfde culturele achtergrond om de rol van vertaler en verbinder op zich te nemen. De pilot is afgerond en inmiddels is dit ingebed in de reguliere werkwijze. SWOA heeft regelmatig contact met ‘Bureau Nieuwkomers’, waarin ze aansluiten bij 'Pip-coaches' om inwoners makkelijker te kunnen laten doorstromen naar het voorliggend veld.

SWOA initieert ontmoetingen voor specifieke doelgroepen. Met het azc en het COC is zij in gesprek om LHBTI+ maatjes in te zetten om statushouders en LHBTIQ+ maatjes in de toekomst te koppelen om hen weg te wijzen in de sociale kaart van de LHBTIQ+-wereld.

Het uitgangspunt 'Iedereen is welkom' resulteert in dwarsverbindingen waar wijkgericht werken op kan voortbouwen.

Deze pagina is gebouwd op 07/24/2023 15:10:39 met de export van 07/24/2023 14:35:24