Gebouwde omgeving: 77 kT CO2-reductie in 2030 ten opzichte van 2017

Uitvoeringsplan per wijk opstellen (8 jaar voor aardgasvrij)

Uitvoeringsplan per wijk opstellen (8 jaar voor aardgasvrij)

Inspanning

Gebouwde omgeving: 77 kT CO2-reductie in 2030 ten opzichte van 2017

Uitvoeringsplan per wijk opstellen (8 jaar voor aardgasvrij)

In 2022 gaan we verder met verdiepende onderzoeken in de kansrijke wijken/buurten naar het meest aannemelijke alternatief voor aardgas. In drie kansrijke buurten die geschikt zijn voor een collectief warmtenet (Kronenburg, Elderveld-noord en Hoogkamp) wordt in 2022 verder gewerkt aan het opstellen van een integrale businesscase, waarin de verschillende investeringen die gedaan moeten worden vanuit de diverse stakeholders (corporaties, provincie/BZK, gemeente, netbeheerder en bewoners) samenkomen. Het participatieproces is een essentieel onderdeel van het uitvoeringsplan. Het eerste wijkuitvoeringsplan wordt naar verwachting eind 2022 ter vaststelling aangeboden aan de raad.

Turap 2 2022

In de kansrijke buurt Kronenburg wordt momenteel succesvol draagvlak opgehaald onder de huurders van een complex van Volkshuisvesting en Vivare voor de aansluiting op het warmtenet van Smart Polder. Het betreft hier geen hele wijk of buurt en alleen corporatiebezit en Vereniging van Eigenaren (VvE) waarvoor geen uitvoeringsplan voorgelegd hoeft te worden aan de raad.
Voor de buurt Elderveld-Noord leggen wij op dit moment de laatste hand aan het opstellen van de businesscase de warmtelevering. Parallel hieraan brengen wij de kosten voor Isolatie voor de 100 woningeigenaren in beeld. Hiernaast brengen wij de verschillende subsidies in beeld. Het wijkuitvoeringsplan wordt naar verwachting pas in 2023 verwacht. Voor Hoogkamp zijn wij nog op zoek naar subsidie voor de onrendabele top. Tot die tijd kunnen wij geen betaalbaar aanbod doen aan bewoners.

Jaarverslag 2022

Dit is onderdeel van de inspanning om voor 2030 6.500 bestaande woningen aardgasvrij te maken in de gebouwde omgeving. Een belangrijk deel van het uitvoeringsplan per wijk of buurt is de betaalbaarheid voor de bewoners. Hiervoor is financiering van de onrendabele top nodig. Vooralsnog is deze alleen te verkrijgen via de Proeftuin subsidies of bijdragen en aanvulling vanuit het klimaatfonds. Voor circa 1.300 woningen is op dit moment een subsidie/bijdrage ontvangen.

Proeftuin Kronenburg (Smart Polder): voor de eerste 386 appartementen is eind april 2021 een samenwerkingsovereenkomst getekend tussen partijen. In het derde kwartaal van 2022 is er door de corporaties ruim voldoende draagvlak verkregen onder de huurders. De wettelijke 70% is meer dan gehaald. De particuliere woningeigenaren binnen een VVE hebben ook ingestemd met het verwijderen van de rookgasafvoer. Zij zullen hun woning ook zonder aardgas gaan verwarmen. Aansluiten op het warmtenet is hierbij vrijwillig. Hiervoor hoeft geen uitvoeringsplan opgesteld te worden.

Proeftuin Elderveld-Noord:  Door de gestegen loon- en materiaalprijzen laat een samenwerkingsovereenkomst met de professionele partijen wat langer op zich wachten dan gepland. Ook particuliere woningeigenaren zijn benaderd om mee te liften op de verduurzamingsplannen van de corporaties. Er wordt parallel gewerkt aan het uitvoeringsplan, dat naar verwachting eind 2023 gereed is.

Hoogkamp: het bedachte buurtenergiesysteem voor deze wijk, bestaande uit een collectieve warmtepomp en een warmtenet heeft een grote onrendabele top, waarvoor nog geen financiering is. Een proeftuin-bijdrage van het Rijk is afgewezen. Gezien de stijgende gasprijzen, wetgeving, de complexiteit van de aanleg van warmtenetten en de lange adem die nodig is alvorens in uitvoering te kunnen gaan, wordt nu door Hoogkamp-energie vol ingezet op isolatie. De overstap naar aardgasvrij door middel van een hybride warmtepomp komt hiermee dichterbij.

Plattenburg: Voor Plattenburg zijn een drietal scenario's om van het aardgas af te gaan onderzocht door middel van restwarmte vanuit het naastgelegen datacenter en de aanleg van een warmtenet. Het derde scenario lijkt met inzet van subsidie als enige financieel kansrijk, echter dit kan niet op korte termijn. Op dit moment onderzoeken wij de mogelijkheden om te versnellen.

Vijf all-electric buurten: In deze buurten gaan wij bewoners stimuleren om waar het moment daar is vrijwillig de overstap te maken naar een individuele all-electric oplossing. In 2022 is gewerkt aan een aanbod aan bewoners waarin we onder meer gaan ondersteunen in de advisering.

Voor de kansrijke buurt Immerloo (flats Volkshuisvesting en Vivare) zal geen uitvoeringsplan worden opgesteld. Deze woningen worden al aardgasvrij verwarmd en de overstap naar aardgasvrij koken en warm tapwater is ook uitgevoerd.

Malburgen-Oost: Vattenfall heeft voor het aardgasvrij maken van Malburgen-Oost € 25 miljoen subsidie ontvangen vanuit het Nationaal Groeifonds. Met dit bedrag komt een zeer betaalbare overstap naar aardgasvrij verwarmen voor circa 3500 huishoudens dichtbij. We zijn samen met Vattenfall, Volkshuisvesting en Vivare aan het onderzoeken of we hier ook qua duurzaamheid van de bron (AVR) en qua governance uit kunnen komen.

Deze pagina is gebouwd op 07/24/2023 15:10:39 met de export van 07/24/2023 14:35:24