Meer kwetsbare jeugdigen wonen veilig thuis

Regionale aanpak huiselijk geweld en kindermishandeling

Regionale aanpak huiselijk geweld en kindermishandeling

Inspanning

Meer kwetsbare jeugdigen wonen veilig thuis

Regionale aanpak huiselijk geweld en kindermishandeling

Arnhem is centrumgemeente voor de regio Arnhem-Achterhoek voor de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling. De prioriteiten uit de regioaanpak zijn 1) meer inzetten op vroegsignalering en preventie van huiselijk geweld (onder andere door gebruik Meldcode) 2) huiselijk geweld stoppen en duurzaam oplossen en 3) aandacht voor specifieke aanpakken (denk bijvoorbeeld aan eergerelateerd geweld en ouderenmishandeling). Samenwerking met regionale en lokale partners is hiervoor cruciaal. Denk hierbij aan regiogemeenten, Sociale wijkteams, Veilig Thuis, jeugdzorgaanbieders en Moviera. Maar bijvoorbeeld ook aan scholen en (huis)artsen, de jeugdgezondheidszorg en andere partners die dichtbij inwoners staan.
We houden de lokale aanpak actueel en verwerken daarin de uitkomsten van het onderzoek naar de gevolgen van de coronacrisis op huiselijk geweld (motie 20M205 Meer aandacht voor huiselijk geweld). Daarbij blijven de prioriteiten en acties uit de bestaande Regioaanpak huiselijk geweld en kindermishandeling 'Samen Veilig' 2019-2023 van kracht. Vanuit onze rol als centrumgemeente hebben we een voorbeeldfunctie en faciliteren we vanuit de beschikbare (DUVO) middelen de gemeenten in de regio Arnhem-Achterhoek.

Turap 2 2022

Zie voor de’ toelichting het programma Welzijn en Inclusie de inspanning ‘regionale aanpak huiselijk geweld en kindermishandeling'.

Jaarverslag 2022

In 2022 waren onze prioriteiten: 1) meer inzetten op vroegsignalering, 2) Huiselijk geweld duurzaam stoppen en oplossen, en 3) aandacht voor specifieke doelgroepen. Dit zijn ook onze prioriteiten in 2023. We hebben vorig jaar ingezet op:

  • Preventie door middel van webinars, trainingen, leersessies en netwerkbijeenkomsten over alle thema’s huiselijk geweld en kindermishandeling (HGKM).
  • Daarnaast hebben we een start gemaakt met de ontwikkeling jeugd & gezinsbescherming met onze collega’s jeugd en de regiogemeenten.
  • We hebben extra aandacht besteed aan de bijzondere doelgroepen zoals; ouderen onder andere op de landelijke dag tegen ouderenmishandeling en slachtoffers eergerelateerd geweld en schadelijke traditionele praktijken (door middel van leertafels).
  • In de week tegen kindermishandeling hebben we aan alle primair onderwijsscholen in Arnhem een toolbox HGKM uitgereikt. Hierin zitten lessen waarin op laagdrempelige wijze HGKM besproken kan worden.
  • MDA++ (Multidisciplinaire Aanpak) is verder doorontwikkeld en is daarmee nog meer maatwerk, passend bij de cliënt/ doelgroep geworden.
  • We sluiten actief aan bij de ontwikkeling Drakentemmers, trauma en hechtingsbehandeling voor personen en kinderen die te maken hebben gehad met HGKM.
  • En we hebben bijgedragen aan de doorontwikkeling van het regionaal netwerk Zorg en straf.

We hebben de samenwerking met Veilig Thuis, Moviera en het Sociaal wijkteam en onze regiogemeenten versterkt en hebben een bijdrage geleverd aan het versterken van de ketensamenwerking rondom de aanpak HGKM.  

Deze pagina is gebouwd op 07/24/2023 15:10:39 met de export van 07/24/2023 14:35:24