Perspectief bieden

Verbetering instrumentarium ketenpartners

Verbetering instrumentarium ketenpartners

Inspanning

Perspectief bieden

Verbetering instrumentarium ketenpartners

In 2022 verwachten wij de nodige dynamiek op de arbeidsmarkt. De effecten van de coronacrisis en het groeiende bewustzijn dat wetgeving rondom flexibiliteit en zekerheid op de arbeidsmarkt aanpassing vraagt: deze ontwikkelingen (zoals ook onder andere het advies van de commissie Borstlap) zullen leiden tot veranderingen in wet- en regelgeving en nieuwe initiatieven. Wij richten ons in 2022 op het versterken van de veerkracht van de volgende groepen:

  • nieuwe instromers in de arbeidsmarkt (van school naar werk);
  • zij-instromers (van werk naar werk);
  • herinstromers (van uitkering naar werk).

In 2022 zijn wij in continue dialoog met onze regionale en lokale uitvoeringspartners (zoals Scalabor, onderwijsinstellingen, Werkgevers Service Punt, Leer-Werk-Loket en Centrum Activerend Werk) om ons instrumentarium aan te sluiten op veranderingen en wendbaar te kunnen reageren. Wij doen dit onder andere met initiatieven als:

  • het opzetten van het zogenaamde regionale mobiliteitsteam;
  • de extra inzet van combinatie-functionarissen voor de aansluiting VSO-PRO;
  • het verbreden van het buurtbaanbureau.

Bij het verbeteren van het instrumentarium staan de behoeften van de Arnhemse inwoners centraal. Zo zullen we inwoners die een langere afstand tot de arbeidsmarkt hebben nieuwe instrumenten bieden, gericht op het zetten van tussenstappen richting werk of voor meedoen naar vermogen. Het aanbieden van basisbanen en mobiliseren en activeren van betekenisvol werk in de wijken sluit hierop aan.

Turap 2 2022

Gesprekken met onze regionale en lokale uitvoeringspartners (zoals Scalabor, onderwijsinstellingen, Werkgevers Service Punt, Leer-Werk-Loket en Centrum Activerend Werk) leiden tot acties om ons instrumentarium aan te sluiten op veranderingen en wendbaar te kunnen reageren. Zo heeft Scalabor bijvoorbeeld haar aanbod flexibeler ingericht om nog beter maatwerk te bieden aan onze inwoners. Optimaliseren we de inzet van bestaande instrumenten als loonkostensubisie en beschut werk, borgen we duurzame plaatsing beter door opleidingen, zetten we in op nazorg bij plaatsing en kijken we naar een integrale wijkaanpak in de achterstandswijken. De krapte op de arbeidsmarkt maakt dat werkgevers meer open staan voor jobcarving en in een eerder stadium aantrekken van medewerkers.

Jaarverslag 2022

In 2022 zagen we na het vervallen van de coronamaatregelen en lockdowns de arbeidsmarkt behoorlijk aantrekken. Werkgelegenheid nam toe en daarmee ook de tekorten op personeel. Dit vraagt ook van de ketenpartners om een andere aanpak en strategie. De krapte op de arbeidsmarkt vraagt om een andere inzet van de instrumenten en meer maatwerk. Het Regionaal Mobiliteitsteam is opgezet en ondersteunt inwoners naar werk. Tegelijkertijd zien we dat werkgevers eerder bereid zijn om kansen te bieden aan doelgroepen die meer begeleiding en ondersteuning nodig hebben en open staan voor baancreatie. Samen met regionale en lokale uitvoeringspartners (zoals Scalabor, onderwijsinstellingen, Werkgevers Service Punt, Leer-Werk-Loket en Centrum Activerend Werk) hebben we ingezet op acties om de inzet van bestaande instrumenten te optimaliseren en maatwerk te kunnen bieden aan onze inwoners. Dit doen we door inzet van loonkostensubsidie en beschut werk, daar waar het passend is. We zetten in op kennisontwikkeling bij inwoners en nazorg om duurzame plaatsing en stabiliteit te borgen. Daarnaast kijken we ook naar mogelijkheden om aansluiting te vinden bij het gebiedsgericht werken door het ontwikkelen van basisbanen en ontwikkeltrajecten in de wijken.

Deze pagina is gebouwd op 07/24/2023 15:10:39 met de export van 07/24/2023 14:35:24