Doorbraak naar werk

BBV-indicatoren (Participatie en armoedebestrijding)

BBV-indicatoren (Participatie en armoedebestrijding)

Doel

Dichtbij de Arnhemmer en integraal

Arnhemmers die al langere tijd afhankelijk zijn van een uitkering, langdurig in de armoede zitten en/of schulden hebben, verliezen we niet uit het oog. Dit is in lijn met de adviezen van onder meer de werkgroep sociale impact van de coronacrisis. Voor deze mensen blijft het onverminderd van belang dat ze uit de geldzorgen komen en indien hun situatie er om vraagt perspectief krijgen om weer op weg te gaan naar werk. Ons uitgangspunt is om hen actief en op maat te begeleiden bij het zetten van stappen naar (financiële) zelfstandigheid en werk. We kijken daarbij naar de individuele leefsituatie en pakken belemmeringen voor meedoen in Arnhem integraal op. We kijken naar de financiële situatie, de gezinssituatie, de gezondheid en de sociale omgeving. Als bijvoorbeeld blijkt dat er bovenmatig veel vrouwen instromen zal het college haar aanpak, beschikbare instrumenten en middelen op gepaste wijze in zetten om te begeleiden naar (betaalde) arbeid (conform motie 20M193 Pak groeiende economische ongelijkheid tussen mannen en vrouwen door coronacrisis aan). De nieuw ingerichte gebiedsteams van Werk en Inkomen hebben daar samen met de Sociale wijkteams een belangrijke rol in, maar ook onze ketenpartners, scholen en maatschappelijke organisaties, die Arnhemmers dagelijks ontmoeten, helpen daarbij. Binnen het programma ‘investeren in een sociaal sterke stad’, gaan wij actief verbinding zoeken en het gesprek aan met sociaal maatschappelijke instellingen waaronder kerken, Leger des Heils, Moskeeën enz.” Hiermee willen wij pro-actief invulling geven aan de motie 20M176 Investeren in een sociaal sterke stad (amendement 20A80 Investeren in een sociaal sterke stad).

Turap 2 2022

We onderzoeken op welke manier we nieuwe doelgroepen kunnen bereiken (bijvoorbeeld werkende armen) en de armoedeval kunnen beperken. Anderzijds richt de versterking ook op de verbetering van de communicatie en de (digitale) toegang.

Daarnaast onderzoeken we of cultuurparticipatie een onderdeel kan zijn om onze inwoners op een andere manier te activeren richting werk dan wel meedoen in de samenleving. Met Bureau Ruimtekoers, 2Switch en de Voedselbank is begin dit jaar de film "Alleen Sukkels hebben het druk" tot stand gekomen, waarin inwoners actief aan hebben deelgenomen. Deze inwoners hebben onder andere door deze vorm snellere stappen gezet in hun persoonlijke ontwikkeling, waaronder de vaardigheden zelfregie, sturing, zelfvertrouwen en weten wat ze willen. En daarmee stappen hebben ze gezet op de participatieladder.

Met de moskeeën wordt uitgewerkt op welke manier we de samenwerking onderling kunnen intensiveren. We trekken hierin op met onder andere inclusie en welzijn, zodat we de vraagstelling aan deze organisaties concreet en integraal verwoorden.

Voor een toelichting op de samenwerking tussen Werk & Inkomen en Sociale wijkteams zie hieronder de inspanning 'Gebiedsgerichte sturing en integrale wijkaanpak.'

Jaarverslag 2022

Arnhemmers die al langere tijd afhankelijk zijn van een uitkering, langdurig in de armoede zitten en/of schulden hebben, verliezen we niet uit het oog. Dit is in lijn met de adviezen van onder meer de werkgroep sociale impact van de coronacrisis. Voor deze mensen blijft het onverminderd van belang dat ze uit de geldzorgen komen en, indien hun situatie er om vraagt, perspectief krijgen om weer op weg te gaan naar werk. Ons uitgangspunt is om hen actief en op maat te begeleiden bij het zetten van stappen naar (financiële) zelfstandigheid en werk.

Deze pagina is gebouwd op 07/24/2023 15:10:39 met de export van 07/24/2023 14:35:24