Veiligheid voor de wijk en als persoon

Iedere wijk heeft evenveel recht op veiligheid

Iedere wijk heeft evenveel recht op veiligheid

Inspanning

Iedere wijk heeft evenveel recht op veiligheid

De wijkaanpak is een concrete uitwerking in de oproep om een beschavingsoffensief door te laten zien wat we met elkaar normaal gedrag vinden, juist ook door zichtbaar het niet-normale gedrag aan te pakken. De uitkomsten van de gepubliceerde Veiligheidsmonitor 2019 (april 2020) heeft de urgentie voor de wijkaanpak bekrachtigd. De wijkbezoeken van de burgemeester in het kader van de wijkveiligheid hebben een inventarisatie opgeleverd van een veelheid aan veiligheidsonderwerpen. Deze worden omgezet in activiteiten en initiatieven om de veiligheid en het veiligheidsgevoel van bewoners te verbeteren. Het veiligheidsgevoel van de bewoners wordt door meer dan criminaliteit en misdaad bepaald. Ook verloedering van de openbare ruimte en aanwezige sociale problematiek is hierop van invloed. In nauwe samenwerking met de teams Leefomgeving wordt met relevante partners en met de bewoners de problematiek aangepakt en gaan we periodiek in gesprek om te bezien of we ook daadwerkelijk de gewenste voortgang boeken en welke bijstelling of extra aandacht nodig is. Dit heeft al geresulteerd in projecten in diverse wijken. Onder aansturing van Veiligheid en teams Leefomgeving is er een wijkveiligheidsoverleg per gebied om de problematiek te bespreken en om te zetten in actie. De druk en roep vanuit de wijken voor handhaving om normerend op te treden blijft onverminderd aanwezig. De aandacht voor de veiligheid in de wijken roept verwachtingen op en meer vragen vanuit de (wijk)bewoners. Beperkte capaciteit vraagt om scherpe prioritering en optimale samenwerking met relevante partners om verschil te kunnen maken in het leefbaarheid- en veiligheidsniveau in de wijken. Op detailniveau kennen wij de overlastplekken en de overlastgezinnen en die gaan we op een treffende wijze van een aanpak voorzien. Er wordt een Radar wijkveiligheid en leefbaarheid ontwikkeld. Op basis van verzamelde real-time informatie wordt zicht gekregen op de actuele veiligheids- en leefbaarheidsvraagstukken in de wijk.
De overlastproblematiek in de wijken is groot en het aantal meldingen daarover (van jeugdoverlast, overlast verwarde personen tot aan drugsoverlast) neemt enkel toe. Om die reden is er vanuit de raad bij de behandeling van de Perspectiefnota 2022-2025 ook de motie aangenomen om een breed actieplan voor het tegengaan van overlast vorm te geven. Met als opgave om deze problematiek stedelijk te coördineren en daarbij ook onder regie van de burgemeester dit goed te organiseren zodat er snel en vroegtijdig kan worden ingegrepen.

Turap 2 2022

In de wijkveiligheidsoverleggen worden de problemen in de Arnhemse wijken geïnventariseerd en een aanpak vormgegeven. De projectleider voor de Geitenkamp en Malburgen is gestart met zijn werkzaamheden. De inzet van de stadsmarinier voor de Steenstraat is geëvalueerd en positief bevonden (de evaluatie wordt nog met de raad gedeeld). Er is een wijkpost Veilig Malburgen geopend in winkelcentrum Drieslag, waar de veiligheidsprofessionals aanspreekbaar zijn en zichtbaar werken aan de veiligheid van de omgeving. Voor de wijkveiligheid en leefbaarheid is de radar/sonar methodiek ontwikkeld, waarmee de problemen systematischer en sneller zichtbaar worden gemaakt voor de wijkprofessionals. Op dagelijkse basis wordt gewerkt aan de leefbaarheid en veiligheid in de wijken. Voor de wijken in Arnhem-Oost geldt bovendien dat jeugdcriminaliteit verder is aangepakt met het Breed Offensief Tegen Georganiseerde Ondermijnende Criminaliteit, en bij honorering van de subsidieaanvraag bij het Rijk zal worden geïntensiveerd onder het programma Preventie met Gezag. Tot slot is hard gewerkt aan het actieplan overlast. Hiermee gaan wede samenwerking in de wijken tussen wijkprofessionals beter faciliteren en per hotspot passende interventies van preventie tot handhaving inzetten. Door stedelijke coördinatie zorgen we voor langdurige ondersteuning op de hotspotplekken, krijgen we beter totaaloverzicht wat zich afspeelt in de wijken en hoe we dit gezamenlijk kunnen aanpakken. De eerste acties daartoe zijn reeds in gang gezet de afgelopen periode. Zo is specifiek voor de jeugdoverlast in Arnhem-Zuid een gezamenlijk plan opgesteld door de teams Leefomgeving, het Sociale wijkteam en wijkagenten om de basisvoorzieningen beter op orde te krijgen om (jeugd)overlast nu en in de toekomst te verminderen. Ook ten aanzien van de wijkveiligheid is de beperkte handhavingscapaciteit waarover we de beschikking hebben een knelpunt.

Jaarverslag 2022

In de tien wijkveiligheidsoverleggen worden met de wijkprofessionals de leefbaarheids- en veiligheidsproblemen in de Arnhemse wijken geïnventariseerd en wordt een aanpak vormgegeven. Door het aantrekken van nieuwe capaciteit voor wijkveiligheid eind 2022 kan de aanpak worden versterkt. Zo is een projectleider aangesteld voor een persoonsgerichte aanpak. De wijkpost Veilig Malburgen in winkelcentrum Drieslag heeft ervoor gezorgd dat de veiligheidsprofessionals aanspreekbaar zijn en zichtbaar werken aan de veiligheid van de omgeving. De radar/sonar-methodiek geeft een actueel geografisch beeld van de voornaamste vormen van overlast in de wijken, waardoor gerichte interventies mogelijk worden gemaakt. Voor de wijken in Arnhem-Oost heeft het ministerie van Justitie en Veiligheid eind 2022 voor de periode 2022-2025 zo'n € 1,6 miljoen per jaar ter beschikking gesteld in het kader van de aanpak Preventie met Gezag (een voortzetting van het Breed Offensief Tegen Georganiseerde Criminaliteit). Dit rijksgeld kan samen met onze eigen financiering van € 750.000 per jaar per direct ten goede komen aan de aanpak van de leefbaarheid en veiligheid in Arnhem-Oost. Het door de raad gevraagde brede actieplan voor het tegengaan van overlast zal begin 2023 met de raad worden gedeeld. Hetzelfde geldt voor de evaluatie van het project Steenstraat. Ten aanzien van de wijkveiligheid is de beperkte handhavingscapaciteit waarover we de beschikking hebben nog steeds een aandachtspunt, hoewel de door de raad bekrachtigde versterkingen voor de komende jaren alsmede de aangenomen motie van de raad inzake het garanderen van een zeker niveau van straatcapaciteit goede vooruitzichten scheppen.   

Deze pagina is gebouwd op 07/24/2023 15:10:39 met de export van 07/24/2023 14:35:24