Veiligheid voor de wijk en als persoon

Veiligheid als basis voor persoonlijke ontwikkeling

Veiligheid als basis voor persoonlijke ontwikkeling

Inspanning

Veiligheid als basis voor persoonlijke ontwikkeling

Discriminatie, polarisatie en radicalisering dragen bij aan vijandigheid, bedreiging en geweld en maken dat mensen zich niet welkom voelen in onze samenleving. Met het meldpunt Discriminatie en Pesten en het vergroten van de aangiftebereidheid en een professionele afhandeling bij politie en het Openbaar Ministerie (OM) worden slachtoffers gehoord en gesteund. We bestrijden seksuele intimidatie en bieden steun aan slachtoffers. Hiervoor is een uitvoeringsplan opgesteld. We blijven inzetten op tegengaan van radicalisering met preventieve maatregelen. Hiervoor wordt een uitvoeringsplan 2022 opgesteld. Slachtoffers van geweld in een afhankelijkheidsrelatie kunnen op steun rekenen door zorg, opvang en het toepassen van het 'tijdelijk huisverbod'. In het Veiligheidshuis wordt met ketenpartners in zorg en justitie in een persoonsgerichte aanpak toegewerkt naar een duurzame oplossing voor onder meer risicojeugd met crimineel gedrag en plegers van High Impact Crime delicten. Criminele jeugdgroepen worden geprioriteerd in de lokale driehoek voor een aanpak op maat. Voor de aanpak van personen met verward gedrag wordt ingezet op een sluitende aanpak van zorg en veiligheid. Vanaf 2020 wordt gebruik gemaakt van de mogelijkheden van de nieuwe Wvggz (Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg).

Turap 2 2022

We zijn gestart met het voorlichtingsprogramma over seksuele intimidatie op twee scholen van het voorgezet onderwijs. De ervaringen die daar worden opgedaan, wordt gebruikt voor de verdere ontwikkeling en uitrol van het voorlichtingsprogramma binnen het voortgezet onderwijs na de zomer. Overigens zijn de ambities om een brede range van Arnhemse jeugd door gerichte voorlichting weerbaar te maken tegen seksuele intimidatie (van kind tot jongere en op allerlei school- en opleidingsniveaus) niet waar te maken met de middelen die thans zijn begroot.
Naast het voorlichtingsprogramma op scholen organiseren we regelmatig gastlessen. Om professionals meer inzicht te geven in de problematiek en het bieden van handelingsperspectief (wat staat er in de Algemene Plaatselijke Verordening, wat is de strafmaat, hoe herken je seksuele intimidatie, hoe spreek je daders aan en hoe kun je slachtoffers ondersteunen) hebben we een training voor professionals ontwikkeld. Inmiddels zijn de handhavers getraind. Tevens hebben we postermateriaal ontwikkeld en het campagnefilmpje gelanceerd: Gemeente Arnhem - Stop seksuele Intimidatie - YouTube. Het meldpunt voor seksuele intimidatie live gegaan. Het meldpunt heeft in de periode van 1 januari 2021 tot 1 juni 2022 81 meldingen binnen gekregen van seksuele intimidatie. In het kader van de aanpak van hotspots hebben we op 13 mei 2022 in samenwerking met Moviera, Vizier en politie een straatactie georganiseerd. De actie was gericht op het creëren van bewustwording bij omstanders en om de omstanders te verleiden om hulp aan te bieden bij wat ze zien gebeuren op straat. De actie is gedaan op drie hotspots, namelijk Presikhaaf, Steenstraat en Korenmarkt.
Voor de aanpak van radicalisering is een uitvoeringsplan opgesteld, dat nu wordt omgezet in een plan van aanpak voor vier jaar ten behoeve van de raad.
Verder gaan we met tijdelijke huisverboden geweld in een afhankelijkheidsrelatie tegen. Jeugdcriminaliteit is geprioriteerd in de lokale driehoek. In het Veiligheidshuis wordt nauw samengewerkt teneinde te komen tot een persoonsgerichte aanpak voor onder meer risicojeugd met crimineel gedrag en plegers van High Impact Crime delicten. Bij de aanpak van personen met verward gedrag werken organisaties uit de zorg en de veiligheid nauw samen.

Jaarverslag 2022

Het meldpunt voor seksuele intimidatie heeft in 2022 24 meldingen binnen gekregen van seksuele intimidatie. We hebben voorlichting gegeven over seksuele intimidatie op een aantal scholen van het voortgezet onderwijs in Arnhem. Dankzij de versterking die de raad heeft zeker gesteld voor de komende jaren zal dit worden verbreed naar een uitgebreider voorlichtingsprogramma, zodat een brede range van Arnhemse jeugd door gerichte voorlichting weerbaar gemaakt wordt tegen seksuele intimidatie. Tevens zijn in 2022 regelmatig gastlessen georganiseerd op scholen, is een training ontwikkeld voor professionals om hen meer inzicht te geven in de problematiek en hen handelingsperspectief te bieden en is poster- en campagnemateriaal gemaakt. Ook hebben we samen met Moviera, Vizier en politie straatacties uitgevoerd, waarbij omstanders leren te zien wat seksuele intimidatie is en hoe ze kunnen helpen.
De aanpak van radicalisering in Arnhem is onverminderd voortgezet. Met name de groei van anti-democratische c.q. anti-institutionele radicalisering vraagt om nieuwe prioriteiten, nieuwe expertise, partners en aanpak. In 2022 hadden we 24 casussen van radicalisering van personen die in Arnhem en omringende gemeenten wonen.
In 2022 zijn 38 tijdelijke huisverboden uitgevaardigd, om geweld in een afhankelijkheidsrelatie tegen te kunnen gaan. In 9 gevallen is na een risico-inventarisatie besloten om geen huisverbod op te leggen.
Jeugdcriminaliteit is een prioriteit gebleven in de lokale driehoek. In het Veiligheidshuis is onverminderd gewerkt aan de persoonsgerichte aanpak van onder meer risicojeugd met crimineel gedrag en plegers van High Impact Crime-delicten. Het gaat om 46 casussen in 2022. Beleidsmatig hebben we gewerkt aan het nauwer op elkaar aansluiten van organisaties uit de zorg en de veiligheid.

Deze pagina is gebouwd op 07/24/2023 15:10:39 met de export van 07/24/2023 14:35:24