Samen met de stad - Arnhem heeft een transparant, democratisch bestuur dat zich richt op samenwerking met inwoners en bedrijven

College: Eenduidige werkwijze leveren

College: Eenduidige werkwijze leveren

Inspanning

College: Eenduidige werkwijze leveren

We willen dat inwoners en ondernemers betrokken zijn bij de stad, wijk en buurt: bij plannen van de gemeente, ontwikkelaars en bewonersgroepen. Dit doen we door een ieder in de gelegenheid te stellen om meer invloed te hebben op wat er in een buurt of wijk nodig is. Onder andere door vooraf heldere kaders te stellen over samenwerking en door het ondersteunen van bewoners in hun participatie en het opzetten van initiatieven. Om helder te maken hoe we samen werken zal een digitaal handvat worden gemaakt (inspiratiegids) om eenieder, initiatiefnemer, ontwikkelaar of ambtenaar te helpen een zorgvuldig participatieproces te organiseren.

Turap 2 2022

Om de betrokkenheid van inwoners te vergroten maken we gebruik van profielen. Met acht betrokkenheidsprofielen wordt de mate van vertrouwen in de overheid en de manier waarop inwoners betrokken willen worden bekeken. Dit betekent dat we soms verschillende participatiemiddelen in een projectfase inzetten om verschillende inwoners te bereiken.

Er is een beleidskader vastgesteld: het Arnhems Stappenplan Participatie. Aan de hand van vier stappen wordt het participatieproces ingericht ten behoeve van het opstellen van beleid, plannen en projecten. Er zijn twee projecten intern geëvalueerd. Na de evaluatie van de twee projecten zijn de projecten gespiegeld aan het nieuwe beleidskader. Het nieuwe beleidskader biedt voldoende richting om een helder en transparant participatieplan in te richten samen met inwoners.

Vanwege het nieuwe coalitieakkoord wordt de uitvoeringsagenda van burgerparticipatie (actieprogramma: Samen maken we Arnhem) bijgesteld. In het najaar zal duidelijk worden wanneer gestart kan worden met het opstellen van een inspiratiegids. Onlangs is het Arnhems Stappenplan Participatie vastgesteld als werkwijze. Dit beleidskader helpt om voorafgaand van een project of bij de start van nieuw beleid (plan) helder te maken wat het doel is van de participatie, wie meepraten, wie welke rol heeft, binnen welke kaders er participatie mogelijk is er wat er gebeurt met de opbrengsten. De essentie is dat we het participatieproces goed inrichten en het speelveld helder maken: waar zit wel of geen ruimte tot participatie. Verwachtingsmanagement is essentieel.

Jaarverslag 2022

De ambities op burgerparticipatie zijn groot, zoals opgenomen in het actieprogramma van burgerparticipatie ‘Samen maken we Arnhem’. Het Arnhems Stappenplan Participatie is in 2022 vastgesteld door het college. Er wordt intern gewerkt met dit beleidskader bij nieuw beleid en projecten om zo meer inwoners te betrekken. Het beleidskader is een hulpmiddel om het participatieproces in te richten en te werken aan verwachtingsmanagement. Om burgerparticipatie verder in te bedden in de organisatie, worden er vanaf begin 2023 trainingen gegeven om te werken met het stappenplan.

Deze pagina is gebouwd op 07/24/2023 15:10:39 met de export van 07/24/2023 14:35:24