Samen met de stad - Arnhem heeft een transparant, democratisch bestuur dat zich richt op samenwerking met inwoners en bedrijven

Rekenkamer: Uitvoeren onderzoeksprogramma

Rekenkamer: Uitvoeren onderzoeksprogramma

Inspanning

Samen met de stad - Arnhem heeft een transparant, democratisch bestuur dat zich richt op samenwerking met inwoners en bedrijven

Rekenkamer: Uitvoeren onderzoeksprogramma

De Rekenkamer houdt bij het opstellen van de plannen voor 2022 rekening met het feit dat het een gemeentelijk verkiezingsjaar is. Dit betekent dat wij een publicatieluwe periode hanteren in de maanden februari en maart. Nadat de nieuwe raad geïnstalleerd maakt de rekenkamer kennis met de fracties en haalt daar nieuwe onderwerpen op. De onderzoeken naar armoede en communicatie burgers worden naar alle waarschijnlijkheid halverwege 2022 afgerond en aangeboden aan de raad. In 2022 staan daarnaast de onderwerpen wijkteams, omgevingsdienst regio Arnhem, duurzaamheid (doorwerkingsonderzoek) en grondbeleid op de planning om opgestart te worden. Het is mogelijk dat de Rekenkamer op basis van de kennismaking met de nieuwe gemeenteraad komt tot een herzien onderzoeksprogramma voor 2022.

Turap 2 2022

In januari is de rekenkamerbrief 'Een leefwereld van verschil –onderzoek naar daklozenbeleid' gepubliceerd. Onderdeel van dit onderzoek waren een reportage van onderzoeksjournalist Jeroen van Bergeijk en een fotoreportage van Milan Schellingerhout. In de eerste helft van 2022 heeft de Rekenkamer prioriteit gegeven aan het opstarten van de (voor)onderzoeken naar armoede en grondbeleid. In het vooronderzoek naar het armoedebeleid van de gemeente Arnhem is in eerste instantie de focus gelegd op de leefwereld van mensen die in armoede leven (gezichten van armoede). Voor het zomerreces zijn de bevindingen hiervan met de gemeenteraad gedeeld in een informele sessie. Ook hebben de aanwezige raadsfracties aandachtspunten meegegeven voor het hoofdonderzoek dat de Rekenkamer gaat uitvoeren naar armoede/bestaanszekerheid. De planning voor publicatie van het hoofdonderzoek is verwacht in het eerste kwartaal van 2023. In 2022 is ook het vooronderzoek naar grondbeleid opgestart. De start van het hoofdonderzoek volgt later dit jaar. Vanwege ontwikkelingen op het gebied van grondbeleid in Arnhem was een start van het hoofdonderzoek naar grondbeleid in het eerste half jaar van 2022 niet passend.

Vóór het zomerreces heeft de rekenkamer met een groot aantal fracties gesproken over het onderzoeksprogramma 2023. De rekenkamer publiceert het onderzoeksprogramma 2023 in de tweede helft van 2022. Het onderzoek naar en de Rekenkamerbrief over Van Wijken Weten, die in 2021 zijn opgeleverd, zijn nog in afwachting van behandeling door de raad. Het onderhanden onderzoek naar onderwijshuisvesting is in afwachting van gesprekken met de fracties over het onderzoeksprogramma vooralsnog aangehouden. Het is mogelijk dat de Rekenkamer een ex ante onderzoek naar de strategische implicaties van een toekomstig onderwijshuisvestingsbeleid gaat ondernemen. Dat wordt dan nog dit jaar gepubliceerd.

Jaarverslag 2022

De rekenkamer heeft in 2022 de onderzoeken naar onderwijshuisvesting en daklozenbeleid afgerond. Het betrof tweemaal een rekenkamerbrief. De rekenkamerbrief 'Een leefwereld van verschil. Een onderzoek naar het daklozenbeleid' is niet geagendeerd door de raad. Het onderzoek naar onderwijshuisvesting is in een informatieve politieke avond eind 2022 behandeld door de raad. De rekenkamer heeft tijdens deze bijeenkomst het onderzoek toegelicht. Er was een zevental schoolbesturen aanwezig om met raadsleden in gesprek te gaan over het onderzoek. Het vervolg van het politieke proces vindt plaats in 2023. Tenslotte heeft de raad in het najaar van 2022 het rekenkameronderzoek naar Van Wijken Weten uit 2021 behandeld.

Naast bovengenoemde onderzoeken voerde de rekenkamer ook twee vooronderzoeken uit. Dit was ten eerste een uitgebreid vooronderzoek naar armoede, waarbij de rekenkamer onder andere uitvoerige gesprekken heeft gevoerd met klanten van de Voedselbank. De beschouwingen uit het vooronderzoek zijn gedeeld met de raadsfracties in twee sessies. Het vooronderzoek diende als basis voor het hoofdonderzoek naar bestaanszekerheid. Het hoofdonderzoek (bestaanszekerheid) is eind 2022 opgestart. Ook voerde de rekenkamer een vooronderzoek uit naar grondbeleid. De raad nam in juni 2022 de motie 'meer grip gereedschapskist grondbeleid en stedelijke ontwikkeling' aan. Deze motie kent een overlap met het voorgenomen onderzoek. Daarom besloot de rekenkamer dit onderzoek voor nu 'on hold' te zetten.   

Met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen koos de rekenkamer ervoor om na de verkiezingen een groot deel van de fracties te spreken over het onderzoeksprogramma 2023-2024. Tevens verzorgde de rekenkamer een onderdeel van het startprogramma voor de nieuwe raad in april.

In 2022 heeft de rekenkamer afscheid genomen van rekenkamerlid Hans Verdellen. Samen met een afvaardiging van de auditcommissie is een nieuw lid geworven: Samet Kaymak. De huidige voorzitter Arie Teeuw en zittend lid Lydia Zwier-Kentie zijn door de raad herbenoemd voor een periode van zes jaar.

Deze pagina is gebouwd op 07/24/2023 15:10:39 met de export van 07/24/2023 14:35:24