Arnhem geeft richting

Doorwerking omgevingsvisie

Doorwerking omgevingsvisie

Inspanning

Arnhem geeft richting

Doorwerking omgevingsvisie

De omgevingsvisie is een integrale visie voor de leefomgeving om de stad in samenhang te ontwikkelen, keuzes te maken in ruimtegebruik en balans te houden tussen allerlei functies en doelen. Om deze visie uit te voeren gaan we de komende jaren onze instrumenten doorontwikkelen, zodat ze in lijn zijn met de ambities uit de omgevingsvisie. De thematische omgevingsprogramma’s kunnen in de loop van het proces nog wijzigen, mochten de opgaven in de stad daarom vragen. We gaan werken aan:

  • Arnhem aantrekkelijke stad;
  • Arnhem groene, gezonde en leefbare stad;
  • Arnhem vitale stad;
  • Stad waar het goed wonen is;
  • Bereikbare stad met ruimte voor schone mobiliteit;
  • Stad met nieuwe energie.

Gebiedsuitwerking in ontwikkelperspectieven en gebiedsvisies
Dit betreffen kaderstellende ambitienota's welke richting geven en ontwikkelingen mogelijk maken. Het kan gaan om strategische gebieden of beeldbepalende locaties. Door vooraf ambities te bepalen willen we met de ontwikkeling bijdragen aan een gezonde en aantrekkelijke leefomgeving voor iedereen. Dit gaat altijd gepaard met participatie door de directe omgeving.
De recent gesloten Woondeal met Rijk en provincie betekent een extra impuls. Door de gebiedsgerichte aanpak willen we met fysieke verbeteringen (kwalitatief en kwantitatief) ook de leefbaarheid van de wijk verbeteren. Deze visies worden in nauwe samenwerking met de directe bewoners, eventuele eigenaren en onze partners in de stad ontwikkeld. Dit zijn voorbeelden van een integrale gebiedsgerichte aanpak in de gedachte van de Omgevingswet, waarvoor de omgevingsvisie het kader biedt, de omgevingsprogramma’s de uitwerking vormen en het omgevingsplan het juridisch direct bindend instrument is.
Er is gekozen speciale aandacht te besteden aan deelgebieden, waar sprake is van een nieuwe meervoudige opgave en/of een afwijking van de huidige koers. Het gaat om de volgende gebiedsuitwerkingen:

  • Centrum;
  • Arnhem Oost;
  • Centrum Zuid;
  • Arnhem Noord.

Turap 2 2022

Het college verwacht de definitieve omgevingsvisie eind 2022 of beging 2023 voor te leggen aan de gemeenteraad voor definitieve vaststelling. Het voorontwerp van de omgevingsvisie is op inhoud al door de vorige raad vastgesteld. We gaan dan ook door met het ontwikkelen van diverse beleidsuitwerkingen die volgen uit de omgevingsvisie voor de verschillende thema's zoals mobiliteit, gezonde en veilige leefomgeving en een visie op hoogbouw en verdichting. Daarnaast gaan we verder met de gebiedsuitwerkingen voor spoorzone Arnhem Oost, Kronenburg en Centrum.

Jaarverslag 2022

Het voorontwerp van de omgevingsvisie is op inhoud al door de vorige raad vastgesteld. De ontwerp-omgevingsvisie is in november 2022 door het college vastgesteld. Naar verwachting wordt in het tweede kwartaal 2023 de definitieve visie ter besluitvorming aan de raad aangeboden. De omgevingsvisie zet de eerste stap in de toekomstige ontwikkeling van de stad. De volgende stap is het uitvoeren van de visie, zodat we straks ook echt kunnen genieten van een gezonde, leefbare, duurzame en mooiere stad. Hiervoor werken we de ambities uit de visie verder uit in verschillende beleidsuitwerkingen en gebiedsvisies. Hierin geven we concrete kaders aan over de manier waarop we onze stad gaan ontwikkelen en welke instrumenten we daarvoor in gaan zetten. Voor de onderdelen mobiliteit en wonen en voor een aantal gebiedsuitwerkingen zijn inmiddels de startnotities ter besluitvorming voorgelegd aan de gemeenteraad.

Deze pagina is gebouwd op 07/24/2023 15:10:39 met de export van 07/24/2023 14:35:24